Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΜΑΣ


Η δημιουργική σύνθεση Ψυχοθεραπευτικών προσεγγίσεων: Η ομάδα μας αποτελείται από πιστοποιημένους Ψυχολόγους Ψυχοθεραπευτές, οι οποίοι ανήκουν όχι μόνο στην Ψυχοθεραπεία Gestalt, αλλά και στη Συστημική Ψυχοθεραπεία, την Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεία και τη Γνωστικοσυμπεριφορική Ψυχοθεραπεία. Έτσι σας δίνεται η δυνατότητα να έρθετε σε επαφή με την Ψυχοθεραπευτική προσέγγιση που σας ταιριάζει περισσότερο. Όλοι οι Ψυχολόγοι Ψυχοθεραπευτές της ομάδας μας εργάζονται υπό την εποπτεία της Αναπττυξιακής Ψυχολόγου, Ψυχοθεραπεύτριας Gestalt Μαρίας Σγούρου.

Η Αναπτυξιακή ματιά: Αναπτυξιακή Ψυχολογία είναι ο κλάδος της Ψυχολογίας που εξετάζει και εξηγεί τους κανόνες της αρχής, της εγκατάστασης και της ολοκλήρωσης των ψυχολογικών λειτουργιών.

Η εξέλιξη – ανάπτυξη του άνθρωπου βρίσκεται στον πυρήνα ενδιαφέροντος της ομάδας μας. Ανάπτυξη είναι oι μεταβολές που συντελούνται στο σώμα, στη σκέψη, στη συμπεριφορά και στα συναισθήματα, με την πάροδο του χρόνου ως αποτέλεσμα των βιολογικών και των περιβαλλοντικών επιδράσεων που δέχεται το άτομο.

Η ανάπτυξη αναφέρεται στη διαδικασία μέσω της οποίας, ένας άνθρωπος αναπτύσσεται και αλλάζει, στη διάρκεια ολόκληρης της ζωής και όχι μόνο κατά την παιδική ηλικία. Η ανάπτυξη αρχίζει με τη σύλληψη και τελειώνει με το θάνατο. Ως εκ τούτου, η Αναπτυξιακή Ψυχολογία αφορά κάθε φάση και συνθήκη της ζωής, οποιοδήποτε στάδιο και αν διάγει κάποιος. Έτσι, έχουμε τη δυνατότητα να δουλεύω αναπτυξιακά και με παιδιά και με ενηλίκους.

Το αναπτυξιακό πρίσμα επιτρέπει να βλέπουμε τις δυσκολίες των ανθρώπων σαν σημεία της ιστορίας τους που έμειναν αφρόντιστα στο πέρας του χρόνου και χρειάζονται να φροντιστούν, στο εδώ και τώρα. Με τον τρόπο αυτό, αποφεύγεται η ετικετοποίηση και η τοποθέτηση της οποιαδήποτε ψυχοπαθολογικής ταυτότητας, στους ανθρώπους, που περισσότερο παρακωλύει παρά ευνοεί τη θεραπευτική αλλαγή.

Η Ψυχοθεραπεία Gestalt: Η Ψυχοθεραπεία Gestalt είναι μια Ανθρωπιστική, Υπαρξιακή θεραπεία. Ενδιαφερόμαστε για το βίωμα του ανθρώπου, για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται και «βλέπει» τον κόσμο, στο εδώ και τώρα. Σε αυτό συμβάλλει η παρατήρηση και το καθρέφτισμα όλης της σωματικής, μη λεκτικής στάσης του.

Στόχος είναι η αύξηση της επίγνωσης του ατόμου για το βίωμά του σε συναισθηματικό, σωματικό και γνωστικό επίπεδο, στο εδώ και τώρα. Η αύξηση της επίγνωσης θα βοηθήσει να κάνει καλύτερη επαφή με τον εαυτό του και με τον κόσμο· να σχετίζεται πιο αυθεντικά.

Το σχετίζεσθαι μεταξύ θεραπεύτριας-ή και θεραπευόμενου – ης είναι εκείνο που αποτελεί το κλειδί για την Ψυχοθεραπεία Gestalt. Αυτή η σχέση, η θεραπευτική σχέση, γίνεται ο ασφαλής χώρος πειραματισμού και διερεύνησης του τρόπου, που ο άνθρωπος δημιουργεί σχέσεις στη ζωή του. Ο τρόπος σύναψης διαπροσωπικών σχέσεων θεωρείται ο βασικός άξονας, όπου θα επέλθει η θεραπευτική αλλαγή και η ανακούφιση της ψυχικής δυσκολίας.

Οι συνεδρίες της Ψυχοθεραπείας Gestalt είναι βαθειά βιωματικές. Ο ίδιος ο άνθρωπος τις χτίζει, τις δομεί και τις εξελίσσει, ανάλογα με το μοίρασμα της εμπειρίας του. Για το λόγο αυτό, η κάθε ψυχοθεραπευτική διαδικασία είναι πλήρως εξατομικευμένη, ανάλογα με τις ατομικές ανάγκες του. Από τη θέση της ψυχοθεραπεύτριας περπατώ μαζί του στο δρόμο που χαράσσει, τον ακολουθώ στη διαδρομή του μέχρι εκεί, που επιθυμεί και μπορεί να φτάσει, χωρίς πίεση. «Στεκόμαστε» δίπλα του μπροστά στις στροφές του μονοπατιού του, στα δύσκολα σημεία, αλλά και στις χαρές και στις στιγμές ηρεμίας και ικανοποίησης.

Ο άνθρωπος είναι ένα όλον σωματικά και ψυχικά. Η συγκεκριμένη θεώρηση αποτελεί μια καινοτομία της Ψυχοθεραπείας Gestalt, ειδικά στη σημερινή εποχή, που το σύνηθες είναι να ζούμε, σχεδόν αποκλειστικά, με τον εγκέφαλό μας, με τις γνωστικές μας λειτουργίες, αποκομμένοι από την σωματική μας υπόσταση. Και όμως, το σώμα είναι ο μόνος τρόπος ύπαρξης στον κόσμο. Παρόλα αυτά, μοιάζει να το ξεχνάμε, να το φιμώνουμε, να το αμελούμε, να το πληγώνουμε. Για την Ψυχοθεραπεία Gestalt, λοιπόν, κάθε τι ψυχικό είναι και σωματικό· κάθε τι σωματικό είναι και ψυχικό. Η δουλειά με το σώμα, η ενίσχυση της επίγνωσης για τις σωματικές λειτουργίες, ανάγκες και «αγκυλώσεις», η σωματική χαλάρωση διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, στον τρόπο δουλειάς μου.

Μια θέση μου – και θέση της Ψυχοθεραπείας Gestalt – την οποία συζητούμε συχνά με τους ανθρώπους είναι η εξής: Η ψυχική δυσκολία δεν χρειάζεται διόρθωση και ο άνθρωπος, που τη βιώνει, δεν είναι «σπασμένος», «άρρωστος» ή δυσλειτουργικός. Τα όποια συμπτώματα και δυσκολίες αποτελούν έναν τρόπο επαφής, με το περιβάλλον και τους ανθρώπους, έναν τρόπο διαχείρισης των απαιτήσεων της καθημερινότητας, τον δικό τους μοναδικό τρόπο. Και αυτό είναι εντάξει. Δεν σπεύδουμε να τον «διορθώσουμε», ούτε να τον «σβήσουμε», να τον απαρνηθούμε. Τον αγκαλιάζουμε. Τον αγγίζουμε, με προσοχή. Τον διερευνούμε. Τον αποδεχόμαστε. Και η αποδοχή φέρνει την αλλαγή. Την αλλαγή προς μια νέα, ανεξερεύνητη θέση, προς έναν νέο τρόπο, όπου ο άνθρωπος θα νιώθει περισσότερο αυθεντικός. Η αυθεντικότητα θα τον βοηθήσει να διευρυνθεί, ώστε ο ψυχικός πόνος να μην ορίζει, πια, τη ζωή του.

“Η αλλαγή έρχεται όταν κάποιος γίνεται αυτό που είναι, όχι όταν προσπαθεί να γίνει αυτό που δεν είναι.” Arnold Beisser