Ψυχοθεραπεία παιδιών & εφήβωνΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ – ΕΦΗΒΩΝ


Ψυχοθεραπεία παιδιών & εφήβωνΟ Μεταπτυχιακός Τίτλος Ειδίκευσης στην «Αναπτυξιακή Ψυχοπαθολογία της Βρεφικής και Νηπιακής Ηλικίας» του Τμήματος Ιατρικής, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μου δίνει τις γνώσεις και την εμπειρία να δουλέψω με ένα ευρύ φάσμα δυσκολιών της βρεφικής, παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Πρώτο μέλημά μου η ανάπτυξη μιας ζεστής σχέσης εμπιστοσύνης με το παιδί – έφηβο. Χρησιμοποιώ το παιχνίδι με αντικείμενα, φιγούρες και κάρτες, το επιτραπέζιο παιχνίδι, τη σωματική κίνηση αλλά και τη ζωγραφική, για να υποβοηθηθεί η θεραπευτική διαδικασία των παιδιών – εφήβων, πάντα, ανάλογα με την αναπτυξιακή φάση, στην οποία βρίσκονται. Όσον αφορά να βρέφη και τα νήπια, η θεραπεία περιλαμβάνει και την παρουσία του ενός, τουλάχιστον, γονέα – το καλύτερο είναι η συμμετοχή και των δύο γονέων – μέσα στη συνεδρία, μιας και δουλεύουμε, βασικά, τη σχέση και την αλληλεπίδρασή τους.

Η δουλειά με ανήλικους περιλαμβάνει οπωσδήποτε και τη συμμετοχή των γονέων. Το πρώτο ραντεβού, το ραντεβού του ιστορικού, γίνεται με τους γονείς, ώστε να γνωρίσω το παιδί, μέσα από τα μάτια τους και να καλλιεργηθεί το έδαφος μέσα στο οποίο θα το υποδεχθώ.

Όταν πρόκειται για παιδιά έως 12 ετών, οι γονείς ενημερώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για την εξέλιξη της θεραπευτικής πορείας του παιδιού αλλά όχι για τις λεπτομέρειες και το περιεχόμενο των όσων μοιράζεται το παιδί. Έτσι, προάγεται η εμπιστοσύνη του παιδιού στη θεραπεία και διασφαλίζεται στο ακέραιο το απόρρητο της θεραπείας. Πολλές φορές, τους ζητώ να δοκιμάσουν στο σπίτι πράγματα που έχουμε δουλέψει στο θεραπευτικό δωμάτιο.

Από την ηλικία των 13 και μετά, κύριο μέλημα είναι ο έφηβος να νιώσει αποδοχή, ασφάλεια και εμπιστοσύνη. Για το λόγο αυτό, είναι κρίσιμο έφηβος και γονείς να γνωρίζουν ότι θα υπάρχει συνεργασία και ενημέρωση των γονέων, για τη διαδικασία, όταν χρειάζεται, αλλά, σε καμία περίπτωση, δεν θα κοινοποιούνται στους γονείς όσα ο έφηβος εμπιστεύεται κατά τη διαδικασία του.

Για ποιους λόγους να αναζητήσω ψυχοθεραπεία για το παιδί μου; Όταν προκύπτει η αίσθηση πως η συμπεριφορά, το συναίσθημα και οι συνήθειες του παιδιού δεν συνάδουν με την αναπτυξιακή φάση του ή μεταβάλλονται, ξαφνικά και απότομα, χρειάζεται η αναζήτηση βοήθειας.