Είναι η δια του λόγου θεραπεία. Είναι η συνθήκη κατά την οποία αποφασίζω να δεσμευτώ στην προσωπική μου αλλαγή.
Η ψυχοθεραπεία ξεκινάει με το πρώτο τηλεφώνημα για να κλείσετε το ραντεβού σας.
Μέσα από την ανάπτυξη και την εξέλιξη της θεραπευτικής σχέσης μεταξύ θεραπεύτριας και θεραπευόμενου – ης.
Συστήνεται οι συνεδρίες να είναι εβδομαδιαίες.
Ο αριθμός των συνεδριών, που απαιτούνται στην κάθε περίσταση εξαρτάται από το αίτημα και την ψυχική δυσφορία του ανθρώπου.
Φυσικά και υπάρχει η δυνατότητα να διακόψετε οποιαδήποτε στιγμή, αν αλλάξετε γνώμη.
Όταν ο θεραπευόμενος-η αισθανθεί έτοιμος – η και το επιθυμεί.
Στις περιπτώσεις που νιώθετε την ανάγκη να διερευνήσετε τον τρόπο που σχετίζεστε με τους άλλους, μια ομαδική ψυχοθεραπεία είναι ο κατάλληλος χώρος. Επιπρόσθετα, όταν συντίθεται μια ομάδα από ανθρώπους που τους απασχολούν παρόμοια ζητήματα δημιουργείται η εξαιρετική ευκαιρία να δείτε τον τρόπο που άλλοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τα ίδια ζητήματα που απασχολούν και εσάς.
Η ομάδα λειτουργεί σαν ένας ασφαλής χώρος όπου ο κάθε ένας έχει την ευκαιρία να μοιραστεί την εμπειρία του. Αφού ολοκληρώσει το μοίρασμά του, αν το επιθυμεί, τα υπόλοιπα μέλη δίνουν ανατροφοδότηση όσον αφορά τη δική τους εμπειρία, από το μοίρασμα που άκουσαν. Στην ομάδα δεν γίνεται κριτική, καθοδήγηση, ούτε δίνονται ερμηνείες και υποδείξεις. Ο κάθε ένας μοιράζεται το συναίσθημα και το βίωμά του, σεβόμενος τον ψυχικό χώρο του άλλου.
Η αλήθεια είναι πως η εξ αποστάσεως συνθήκη είναι διαφορετική σε σχέση με την πρόσωπο με πρόσωπο, σε πολλά επίπεδα. Όμως, όταν μπαίνω σε αυτήν με διάθεση για φροντίδα και βοήθεια, πολύ γρήγορα, η οθόνη παύει να αποτελεί εμπόδιο και γίνεται δίαυλος. Χάρη στη δυνατότητα, που παρέχει η τεχνολογία, για εξ αποστάσεως επικοινωνία, δημιουργείται μια ψυχοθεραπευτική σχέση εκεί που δεν θα μπορούσε να δημιουργηθεί καθόλου και αυτό είναι, αδιαμφισβήτητα, κέρδος.
Απευθύνεται σε ανθρώπους που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές και δεν έχουν πρόσβαση στον θεραπευτή που επιθυμούν, με διαφορετικό τρόπο. Ακόμη, είναι κατάλληλη για Έλληνες κατοίκους εξωτερικού, που επιθυμούν να κάνουν ψυχοθεραπεία, στη γλώσσα τους. Επιπρόσθετα, αφορά ανθρώπους, με αναπηρίες και δυσκολίες μετακίνησης, όπως κλινήρεις ή νοσηλευόμενοι άνθρωποι, που δεν έχουν τη δυνατότητα να έρθουν στο γραφείο. Τέλος, βοηθά τη συνέχιση της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας, σε περιόδους μετάβασης, όπως μια προχωρημένη εγκυμοσύνη, λοχεία ή σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως η υγειονομική κρίση του COVID-19.
Όταν αισθάνεστε πως η συμπεριφορά, το συναίσθημα και οι συνήθειες του παιδιού σας δεν συνάδουν με την αναπτυξιακή φάση του ή μεταβάλλονται, ξαφνικά και απότομα, χρειάζεται να αναζητήσετε βοήθεια.
Πρώτο μέλημά μου η ανάπτυξη μια ζέσης σχέσης εμπιστοσύνης με το παιδί – έφηβο. Χρησιμοποιώ το παιχνίδι με αντικείμενα, φιγούρες και κάρτες, το επιτραπέζιο παιχνίδι, τη σωματική κίνηση αλλά και τη ζωγραφική, για να υποβοηθηθεί η θεραπευτική διαδικασία των παιδιών – εφήβων, πάντα, ανάλογα με την αναπτυξιακή φάση, στην οποία βρίσκονται. Όσον αφορά να βρέφη και τα νήπια, η θεραπεία περιλαμβάνει και την παρουσία του ενός τουλάχιστον γονέα – το καλύτερο είναι και των δύο γονέων – μέσα στη συνεδρία, μια και δουλεύουμε βασικά, τη σχέση και την αλληλεπίδρασή τους.
Βεβαίως. Ακολουθείται ο Κώδικας Δεοντολογίας των Ψυχολόγων και από ο Κώδικας Δεοντολογίας & Επαγγελματικής Πρακτικής της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt (Ε.Ε.Ψ.G.)
Φυσικά. Όλοι οι Ψυχολόγοι Ψυχοθεραπευτές της ομάδας μας λαμβάνουν τακτική εποπτεία με την προσέγγιση την οποία ακολουθούν και ταυτόχρονα, εποπτεύονται από τη Μαρία Σγούρου.
Το απόρρητο, η εχεμύθεια και η εμπιστευτικότητα των συνεδρίων διασφαλίζονται στο ακέραιο και διαφυλάσσονται από τον Κώδικα Δεοντολογίας των Ψυχολόγων και από τον Κώδικα Δεοντολογίας & Επαγγελματικής Πρακτικής της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Gestalt (Ε.Ε.Ψ.G.)