Κατερίνα Σιμιτσή

ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Α.Π.Θ. MSC ΚΛΙΝΙΚΗ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ | ΕΚΠ. ΓΝΩΣΤΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ


Κατερίνα Σιμιτσή

Ο άνθρωπος είναι ένα τόσο περίπλοκο ον. Το ανθρώπινο μυαλό τόσο περίπλοκο και συνάμα γοητευτικό. Έτσι σκεφτόμουν από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Διερευνούσα και παρατηρούσα με περιέργεια σκέψεις, συμπεριφορές και συναισθήματα. Κάπως έτσι συναντήθηκα με την Ψυχολογία και το 2019 ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο Τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πραγματοποίησα την πρακτική μου στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Κεντρικού Τομέα Θεσσαλονίκης και ο δρόμος με οδήγησε στην Ψυχιατρική Κλινική Ενηλίκων του Γ.Ν. Γεώργιου Παπανικολάου. Εκεί συνάντησα ανθρώπους με ποικίλες ψυχιατρικές δυσκολίες και μου γεννήθηκε η ανάγκη να γίνω μέρος της βελτίωσης της ποιότητας ζωής τους.

Από το 2017, λοιπόν, βρίσκομαι σε επαφή με ψυχιατρικές κλινικές παρέχοντας υπηρεσίες για ερευνητικούς και εθελοντικούς σκοπούς. Η εμπειρία αυτή μου παρείχε σημαντικά ερεθίσματα τόσο ως προς την κλινική πρακτική όσο και σε θέματα που αφορούν τη διεπιστημονική συνεργασία και τη θεραπευτική ομπρέλα που χρειάζονται οι θεραπευόμενοι. Το 2021 εργάστηκα σε Κέντρο Αποκατάστασης Ατόμων με Κινητικές Αναπηρίες, σε συνεργασία με νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές, νευρολόγους και ιατρούς, παρέχοντας σε ασθενείς και οικογένειες συμβουλευτική υποστήριξη και ψυχομετρική αξιολόγηση. Παράλληλα, η επιμόρφωσή μου ήταν διαρκής σε διάφορές πτυχές αξιολόγησης και παρέμβασης, όπως η κλινική ψυχομετρία και νευροψυχολογία, η συμβουλευτική και η ψυχολογία της εργασίας.

Συνεργαζόμενη εκείνο το διάστημα με την Γ’ Ψυχιατρική Κλινική του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ αποφάσισα να εμβαθύνω στο αντικείμενο της κλινικής και κοινοτικής ψυχικής υγείας και το 2022 ολοκλήρωσα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στο Μεταπτυχιακό «Κλινική Ψυχική Υγεία» του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η θεωρητική κατάρτιση και οι εμπειρίες που αποκόμισα, μέχρι αυτό το σημείο, με έκαναν να νιώσω πιο σίγουρη πλέον ότι είμαι σε θέση να αξιολογήσω με τεκμηριωμένο και πολύπλευρο τρόπο τις δυσκολίες των συνανθρώπων μου. Τότε επέλεξα να ειδικευτώ στην Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία, η οποία εφαρμόζεται σε αγχώδεις διαταραχές, διαταραχή μετατραυματικού στρες, κατάθλιψη, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, ψυχωτικές διαταραχές, διπολική διαταραχή, χρόνιο πόνο, σωματικά συμπτώματα χωρίς ιατρική διάγνωση, δυσκολίες στον ύπνο, διαχείριση θυμού, διαταραχές προσωπικότητας, σεξουαλικές δυσκολίες κ.α. Η προσέγγιση αυτή βασίζεται βαθιά στην πεποίθηση ότι ο άνθρωπος μπορεί να γίνει ειδικός του εαυτού του παρατηρώντας τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά του και συνδέοντας την προέλευσή τους με το εδώ και τώρα. Θεραπευτής και θεραπευόμενος γινόμαστε συνεργάτες και συνοδοιπόροι προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η γνωριμία μου με την Μαρία Σγουρού με οδήγησε σε έναν ζεστό χώρο όπου μπορώ να συναντήσω με ασφάλεια ανθρώπους που βιώνουν δυσκολίες και μαζί να εξερευνήσουμε τις προκλήσεις και να συμπλεύσουμε προς τη βαθύτερη γνωριμία με τον εαυτό.